The Roof for the EcoHub

The project consisted of a four week period for analysis of which two were done on site in Hanoi and four weeks to elaborate a part of the design. The first part was done in collaboration with four students from the architecture and civil engineering university in Hanoi. Sustainability should be a key element for the proposal. We decided to work on a sky train that was being constructed through the city and proposed a new design for one of the stations.

The site we chose was a busy roundabout where all sorts of transportation means could intersect. The station was put on top of all roads and would act as a pedestrian bridge to cross the large intersection. At the same location a bus stop should be made connecting the highroad, sky train and bottom level. connecting the different public transportation means will create a network making it more accessible. The collection and distribution of the rainwater and the shape of the roof increased natural ventilation.

For the elaboration part of the project I chose to design the roof structure of the Hub. Two steel truss structures would hold a membrane. The trusses were a result the two forces working on the structure and the stability was achieved in the base.

Exterior impression

Exterior impression

Top, side and front view

Top, side and front view

Main structure principle

Main structure principle

Support principle

Support principle

Membrane connection principle

Membrane connection principle

Membrane connection principle 2

Membrane connection principle 2

Advertisements